Nu pratar jag inte om Arvid, Andreas och mig utan restaurangen Akelare som vi gästade i fredags. Tre gyllene stjärnor i min husbibel Guide Michelin.
Pedro Subijana öppnade sin restaurang i byn Igueldo som ligger i den västra utkanten av San Sebastian 1974. En modern byggnad med stora fönster som ger en fantastisk utsikt över dimbankar, det svallande havet långt nedanför och omdraperingen från skymning till kvällsmörker. Pedro har bland annat fått Spain’s National Prize for Gastronomy som Spaniens bäste kock. Restaurangen har sedan öppningen varit ett mecka för matälskare och Pedro har med sin innovativa matlagning influerat restaurangbranschen och satt standarden för “det nya baskiska köket”.
Vi slog till på provsmakningsmenyer och kvällens sommelier försåg oss med passande viner till våra rätter. Olika menyer krävde olika viner naturligtvis. Sommelieren fick stort plus i kanten efter att ha gjort en handskriven vinlista till oss. Att han dessutom pratade han en mycket charmig stark spanskinfluerad och ganska obegriplig engelska gjorde inte det hela sämre!
Några axplock från alla härligheter som vi mumsade i oss -
Porous of Foie-Gras, Toasted Peanut Butter. En hit! Underbar kombination där blomman blev pricken över i:et smakmässigt. (Ja, man skulle äta upp den, den var inte bara jag som var glupsk.)
Wild Mushrooms and “Egg Pasta”. (Alltså spaghettistrån gjorda på äggvita och äggula). Riktigt, riktigt gott tyckte en svampälskare som jag.
Milk and Grape, Cheese and Wine, ostbricka på Pedros vis. Arvid likes a lot! Sweets! Längst upp till vänster Another apple tart (allting ätbart naturligtvis), under Citrus Conch and Chocolate Shavings till höger Xaxu and Cocunut Iced Mousse.
Som ett trevligt inslag gick mästerkocken himself, Pedro Subijana, runt och hälsade och kollade av gästernas status.
Mycket mätta och belåtna, lite salongsberusade och kanske lite bubblig i magen efter “hiskelig” blandning på både mat och dryck (gubbarna i magen fick verkligen jobba denna kväll) lämnade vi Akelare och begav oss i taxi nedför Mount Igueldo mot San Sebastian city och “la casa”.
Hatten av för någon som bedrivit en verksamhet i 26 år och fortfarande har kvar känslan för det. Jag fullkomligen älskar den sista meningen och önskar att alla får uppleva ögonblick som detta. Pssssst “Make your dream come true because no one else will do it for you”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar