torsdag 9 september 2010

Vi har drabbats av fikonfeber!

Vi har fått fikonfeber med tillhörande fikonfrossa. I och för sig en ganska så harmlös feber och frosseriet kan som det verkar endast mynna ut i en förbättrad hälsa. De är tydligen fullproppade med nyttigheter. En av de bästa källorna till antioxidanter, kalcium och fibrer.Hoppsan, en viss laxerande effekt ingår visst också…. Jaha, jag tyckte väl att det verkade konstigt att frosseri enbart skulle vara positivt.

Upphovet till detta ohämmade frosseri (som ännu enbart är av positiv karaktär) är att vi under en av våra promenader har hittat ett superfint fikonträd ute i det fria. (Så ni kan vara lugna, vi springer inte omkring på nätterna och pallar fikon. Även om det skulle vara ganska så spännande…..fast med en mycket upprörd spanjor, till råga på bask, efter sig – nej tack vid närmare eftertanke.)

IMG_2542Trädet ligger så till att det inte är så många som fått vittring på det och de som har gjort det är nog inte så intresserade av att plocka fikon. Det ligger inne i en ruin, på en udde nedanför Mount Ulía och det verkar mest vara nakenfisar och homosexuella män som knatar ner dit och som sagt det verkar inte vara intresserade av fikonen….. Vilket vi är så glada för!!!

Det gäller att skörda fikonen exakt när de är mogna, när de hänger ner och har börjat mjukna. Omogna är de inte alls goda och  när de är mogna blir de snabbt övermogna och ruttnar.Tydligen ska fikonet likna en änkas öga och en tiggares kappa. Med det menas att när det nästan droppar ur fikonets öga och skalet har blivit lite skrynkligt, då är det dags.

IMG_2547 Hmmmm, tydligen så var detta fikon väldigt moget och skulle antagligen inte klara vidare transport till Calle Arrasate…….

De fikonen som satt allra högst upp på trädet och som man kom åt genom att klättra upp på ruinväggen var de som var riktigt söta, saftiga och klarröda inuti. Om det beror på att de högst upp får obegränsat med sol eller på att det som är mer otillgängligt är godast vet i fasiken. Vilket som - snuskigt goda!

IMG_2552 Skördat och klart för denna gång. Hem och frossa. Ska nog testa att göra marmelad också.

We will be back…. soon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar