Regeringen har utlyst katastroftillstånd “estado de alarma” här i Spanien, för första gången i historien om demokrati. Detta på grund av att de spanska flygledarna vid i princip samtliga flygplatser på fredagen i missnöje massjukskrev sig och knallade hem. Resultatet blev en total lamslagning av hela det spanska luftrummet. Precis lagom till en av Spaniens absolut största helger (helgdag måndag, klämdag tisdag, helgdag onsdag=stor resenärshelg)) och även till Andreas och Mattias resa till Sydamerika. Och det är ju "bara" typ 599.998 andra personer som också blivit strandsatta så det ska väl inte vara så svårt att ordna med en ny flygresa, eller?
Katastroftillstånd, estado de alarma, är ett undantagstillstånd som kan utlysas av den spanska regeringen vid en naturkatastrof eller olycka — jordbävning, översvämning, storbrand, epidemi, miljökatastrof, livsmedelsbrist eller allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner. Beslutet kan gälla i två veckor, i en del av landet eller hela och kan exempelvis innebära att polisen i de självstyrande regionerna ställs under centralt kommando (militärt kommando), att områden utryms eller att fordonstrafik förbjuds. Medborgare kan åläggas att utföra arbete. Både att utöka militärens befogenheter och att frånta regionala myndigheter befogenheter är känsliga beslut i Spanien sedan Francodiktaturen 1939—75. Och det är första gången ett undantagstillstånd har deklarerats enligt 1978 års konstitution, som lite ironiskt nog firas med en allmän helgdag på måndag.
Flygledarna betraktas i och med regeringens utlysande som "mobiliserade" och uppmanas av militären att återuppta arbetet. Om de vägrar kan de dömas till straff för olydnadsbrott enligt militär strafflag. Flygledarna riskerar då fängelsestraff om de vägrar.
De spanska flygledarna som enligt uppgift tillhör de bäst betalda i Europa med en ungefärlig lön årligen på mellan 3,5 miljoner och i enstaka fall ändå upp till upp till nio miljoner, har varit i tvist med den socialistiska regeringen under ett år över planerna för att delvis privatisera den spanska staten Airports Authority, AENA. (Tror jag det, vem vill arbeta till ett privatägt företag med vinstintresse och besparande åtgärder, när man kan arbete till staten?)
En flygledare bad allmänheten om ursäkt då det är de som straffas för denna missnöjesaktionen, men försäkrade att det inte flygledarna som är orsaken till problemet, utan villkoren för "slaveri "när de utför sitt arbete…… Jag undrar var han fått informationen om att slavar har en årlig lön på ett antal miljoner och möjligheten att pensionera sig efter 50-strecket med full pension?
Jaha, då är det väl bara för resebyrå Kristoffersson att kavla upp ärmarna och hjälpa till med att få Andreas och Mattias över “the big blue” trots inställda flyg, förskjutna flyg eller vad det nu blir i slutändan. För än så länge är det vare sig strejk eller katastroftillstånd här i Cortijo Tornavieja (vi hade i och för sig ett i förrgår då ett lågtryck gjorde att rökmoln GRANDE bolmade ut i rummet istället för upp i skorstenen), men annars väldigt lugnt på denna front. Faaaaast……. om jag inte får en utomordentlig belöning för min insats och blir rejält missnöjd så kanske jag ska ta och sjukskriva mig, knalla upp till gästrummet och dra täcket över huvudet och lamslå hela huset.
Hej Elisabeth!
SvaraRaderaHur ska ni göra i jul? Vi ska vara hemma på Ankarsvik. Kommer ni att åka hemöver?
Kram Lotta
hoppas att grabbarna kom iväg? Har du översatt det hela med Goggle? Du brukar inte ha så dåligt språk som du har haft i den här avdelningen?
SvaraRaderaVarma hälsningar!
Lotta - vi åker till Stockholm den 23:e, firar jul som vanligt med P, S, E o K hemma hos P & S, sedan kommer Gunnar, Andreas pappa ner, och sedan blir det Sörböle med Petter, Sussie, Elin o Kerstin över nyår. Åker dit den 30:e Hörde att ni firar i fjällen med vänner. Vi drar mot mina trakter Vilhelmina den 2 januari. Det skulle vara kul att ses, vi får se om vi kan få till det.
SvaraRaderaKram Elisabeth
Gunnar - så rätt så rätt, gick lite fort och översatte en hel del med Google som jag inte riktigt tog mig tid att läsa igenom. Det var bråda tider, någon eller rättare sagt några, stod och stampade och väntade på att vi skulle bege oss ut. :-)
SvaraRadera